Meilės laboratorija

Meilės laboratorija

Prisipažinsiu, kad rytais tampa vis sunkiau pakilti iš lovos. Saulė savo kuklumu visai nesiskundžia, o nebylūs maldavimai pasilikti, jai visai nė motais. Mano vaikai žaidžia lygiagrečiai su ja - rytais visiškai nenori ritintis iš lovos. Visi susivėlę, norvegiškų trolių šukuosenomis, tvirtai susikibę rankomis, stengiamės išgyventi žiemą.

Taip pat ir tą rytą. Kol suvokėme, kad velniava, liko tik 10 minučių iki prasidedant pamokoms, o mes dar mm... tokie visai nuogais užpakaliukais, jau buvo beveik per vėlu. Mašina maivėsi, sniegu pasipuošusi, o aš, aišku, išbėgau tikrai ne su žieminiais batais ir ne su pirštinėmis. Moterie! Jau septyneri metai Norvegijoje, o tu dar tokia nemokša.

Vaikai buvo priduoti kasdieniam delivery savo veiklose, o man beliko tik sugalvoti, kaip išgyventi dieną. Taip visą gyvenimą, po vieną dieną į priekį.

Buvo šalta ir meilės nei kvapo, kur ji? Gal riešutų skeveldrose, o gal dega kartu su čili pipiru? Nutariau. Neieškosiu, o pagaminsiu.

Apsidairiau savo bakūžėje, kokius ingredientus jau turiu, kokių dar reikia. Nuvažiavau, susirinkau paskutiniuosius ir užsidariau į alchemikės laboratoriją. Pasikviečiau Paolo Nutini, sakau, grok man ir dainuok, tegul net sienos nusidažo tavo balsu. 

Ir prasidėjo! Kaip Indrė ir sakė, mums ateinant į virtuvę, įvyksta sprogimas. Sprogo viskas, cinamonas, kardamonas, imbieras. Burokėliai spalvino tiek mano rankas, tiek lubas.

Veiksmas prasidėjo nuo žiemos granolos ir datulių chutney.

Jai reikės:

500g avižų dribsnių

200 g per naktį mirkytų datulių be kauliukų, geriausia medjool (jas gerai nuplauname ir apmerkiame šaltu vandeniu, bet tik tiek, kad vos apsemtų, nes suplaksime jas kartu su vandeniu, kuriose jos bringsta)

100 g  migdolų (tokius tik turėjau, galite naudoti tokius riešutus, kokie Jums patinka. Migdolai turi būti mirkyti per naktį)

O dabar jau, dangau, padėk! Pritarkavau imbiero (maždaug 3 cm šaknies), pribėriau kiek širdis geidžia kokoso drožlių, įmečiau valgomą šaukštą kokoso aliejaus, žiūpsnelį Himalajų druskos, ir vanilės ankšties grūdelių. Sutrynus datules iki vientisos masės, sumaišiau kartu su likusiais ingredientais. Rankomis. Masė gavosi labai lipni. Paskirsčiau ją ant kepimo popieriaus, kepimo skardoje ir pašoviau į orkaitę (200 C). Kas penkias minutes varčiau granolą, dideliu mediniu šaukštu, kad ji smagiai apskrustų iš visų pusių. Viskas užtruko maždaug 15 minučių. Paskutinėms minutėms sumečiau ir riešutus, kad ir jie šiek tiek pasidegintų karštyje. Ištraukus iš orkaitės, kepimo skardą palikau pailsėti ir pravėsti, tuomet subėriau ryškias goji uogas, sumaišiau dar kartą ir patalpinau pirmąjį meilės prisipažinimą į kiekvienai akiai gerai matomą indą.

Na, o tuo tarpu galėjau pasiruošti ir datulių chutney. Gamindama prisiminiau visas savo drauges ir jų labai mielus komplimentus man. Senos tarkos, Jūs, pasižiūrėkit į save! :D

Jam reikės:

200g datulių be kauliukų

2 arb.š. tarkuotos imbiero šaknies

1 valg.š. obuolių sidro acto

2 valg.š. klevų sirupo

2 dideli ir gražūs žvaigždiniai anyžiai

Žiūpsnelis Himalajų druskos, ir labai geras žiūpsnelis cinamono.

Visus ingredientus sumaišome ir verdame nedideliame troškintuve. Įpilkite kelis šlakelius vandens, na gal visus 50 ml. Kuomet viskas užverda, visiškai sumažiname kaitrą ir leidžiame ingredientams vieniems su kitais pažaisti. Maždaug 10-15 minučių. Tuomet patraukiame nuo kaitros ir leidžiame atvėsti. Patalpiname į indelį, kurio nebus gaila atiduoti senoms tarkoms :D

Aš esu imbiero fanė, todėl kūno ląstelės labai dažnai rėkte rėkia: šotuko šotuko! Aš privalau jų klausyti, patenkinau jų norus.

Čia paprasčiausios imbiero šaknies ir citrinos sultys, sumaišytos su medumi.

Į sveikatą! Palinkėti galite ir savo artimiesiems, draugams, todėl pasigaminkite daugiau ir nuneškite visai chebrytei.

Na, o kas tuomet. Tuomet, taip, baklažanamama. Tokį, visai neoriginalų vardą, davėme su Indre, dar gamindamos žiemos pasaką. Nes baklažanamamą Norvegijoje galima ir nusipirkti, ir ragauti. Na, žinant mus, nelabai mes ragavom, o greičiau sprogom nuo jo idealiai paprasto, bet tobulo skonio. Niekaip negalėjom atsistebėti, kad jame viso labo buvo tik pora, ingredientais vadinamų dalykų: baklažanas ir raudona paprika. Nu ne, klausyk, reikia ir mums pasigaminti.

Na, kaip ir minėjau, jam reikės nedaug:

2 didelių baklažanų

3 ilgų raudonų paprikų

Kokoso aliejaus

Žiūpsnelis Himalajų druskos

Šposą, kurį išmokau stebėdama Turkijos šeimininkes, pasidalinsiu ir su Jumis. Tai va. Nuplauname baklažanus ir papriką ir vožiam į gerai įkaitintą orkaitę, nustatytą ant grilio funkcijos. Paprikos apskrunda daug greičiau, todėl jas ištraukite pirmiausia. Apskrudusios, tai turi būti tikrai apskrudusios, jokių čia ale aukso spalvos. Turi atrodyti, kaip gerai nusitašiusios grilio vakarėly. Baklažanas, kaip ir priklauso vyrams, tempė ilgiau. Ans ilgai sprogo. Kadangi jo spalva labai apgaulinga ir Tu nesuprasi, apskrudęs jis ar ne, paprasčiausiai palieskite jo odelę. Kai ji tampa trapi ir trakšt subyra, tuomet jau laikas ir jį ištraukti iš orkaitės. Na va, o dabar tas šposas. Tam, kad nenuluptumėt per daug odelės, t.y. viso grilinio efekto skonio, darykite taip: laikykite daržovę už viršūnėlės ir po šalto vandens srove atsargiai nulupkite ją. Lupti net nereikės, daržovės akimirksniu apsinuogins. Auu.. Na ir tuomet viskas, sutrinkite gerai šakute abu ingredientus su druska ir kokoso aliejumi. Galite įmaišyti ir česnako prieskonių, pipirų, ciberžolės, na, čia jau leiskite fantazijai vadovauti.

Na, o po visų malonumų atėjo eilė dar didesniems. Burokėlių ir mango pagardukams. O, visi šventieji ir nelabai, #saudemgud.

Burokėliams reikės:

3 burokėlių (ne pačių didžiausių)

2 apelsinų sulčių

3 cm imbiero šaknies (smulkiai tarkuotos)

2 valg.š. obuolių sidro acto

3 valg.š. chia (ispaninio šalavijo) sėklų

2 valg.š. medaus (vėl naudojau mano močiutės :P)

Žiūpsnelis čili prieskonių, Himalajų druskos, jei nebijote žievelių skonio, naudokite ir šiek tiek atsargiai įtarkuotos apelsino žievelės (tik oranžinę dalį, ne baltą)

Sumaišome visus ingredientus, užverdame, sumažiname kaitrą ir verdame apie 30-45 min. vis prisiminus, vertėtų ir pamaišyti.

Kuomet tas ryškus grožis visiškai atvės, įmaišykite ir chia sėklas. Jos viską gražiai sugros ir pagamins tobulą kūrinį.

Na, o šis gėris tapo mano favoritu. Visai nenuostabu, nes jame naudojau visus savo mėgstamiausius prieskonius.

Jam reikės:

1 mango vaisiaus

3 nedideli obuoliai

1 svogūnas (būtinai baltas)

Žiūpsnelis: kumino, čili, ciberžolės, kardamono, kalendros, cinamono prieskonių, Himalajų druskos

2 cm tarkuotos imbiero šaknies

Nerafinuoto kokoso aliejaus kepimui

Įkaitiname kokoso aliejų, sudedame smulkiai pjaustytą svogūną. Apkepame kelias minutes. Sudedame tarkuotą imbierą ir visus prieskonius, išskyrus ciberžolę ir čili. Apkepame dar porą minučių. Tik tuomet įberiame ciberžolės ir čili. Sudedame kubeliais pjaustytus obuolius, išmaišome, užpilame verdančiu vandeniu (tik, kad šiek tiek apsemtų). Ir troškiname viską apie 10 minučių. Galiausiai įdedame kubeliais pjaustytą mango vaisių. Viską gerai išmaišome, pagardiname druska ir troškiname dar 10 min. Na, ir prašau. Gardumėlis paruoštas.

Kol gardumynai vėso ant palangės, netruko prisistatyti ir visos kaimynų katės. Neišpasakytas naglumas. Teko taikiai susitarti, kad joms šie pagardukai tikrai nebus skanūs. Ir žiū žiū, trūksta žalios spalvos. Aha..turiu dar lapinio kopūsto. Darau!

Jam reikės:

2 gerų saujų smulkintų lapinių kopūstų, be kotelių

1 saujos brinkintų (2 val.) graikinių riešutų

2 valg.š. maistinių mielių (Nutritional yeast, jos neaktyvios, nebijokit :) )

1 arb.š. česnako miltelių

2 valg.š. skaldytų kanapių sėklų

1/2 citrinos sulčių

2 valg.š. Tamari

Žiūpsnelis himalajų druskos ir juodųjų pipirų.

Viską sudėkite į maisto smulkintuvę, galite įlašinti šiek tiek vandens ar kanapių sėklų aliejaus, kad geriau viskas kartu sprogtų. Nesutrinkite per daug, kad netaptų košė makaliošė.

Basta!

Visus palinkėjimus artimiausiems susirinkau, palikau tik vienintelį: Myliu Tave iki mėnulio ir atgal. Sudėjau visas gėrybes į dėžutę, nuvažiavau prie brangiausio pasaulyje žmogaus durų, paskambinau ir pabėgau.

Mama, tikiuosi buvo skanu. :*