Toma DvelyteComment

Avokadai

Toma DvelyteComment
Avokadai
 

Ieškodama straipsnių apie avokado istoriją, sustojau ties šiuo, kurį bus įdomu peržiūrėti.

Jame pasakojama, kad avokadus kramtė jau patys mamutai. Nors jų sėklos didžiulės ir gyvūnams nebuvo paprasta jas pernešti į kitus regionus, vis tiek avokadai sugebėjo išlikti iki pat šių dienų. Yra įrodymų, kad žmonės Centrinėje Amerikoje valgė avokadus jau 10.000 metų pr.Kr. (1)

Avokado pavadinimas kilęs iš „āhuacatl“ žodžio Nahuatl kalba ( kuria kalbėjo Meksikos ir El Salvadoro vietiniai Nahua žmonės). Šis žodis taip pat reiškė „sėklidę“. (1)

Avokadai yra auginami Meksikoje, bet taip pat jau iškeliavo augti ir į Kaliforniją, Karibus, Izraelį bei pietų Europą. (1)

Kitame straipsnyje pasakojama, kad mokslininkų teigimu pirmieji avokadai augo Afrikoje, vėliau buvo nugabenti į Šiaurės Ameriką ir tik tada apsistojo Centrinėje Amerikoje. Avokadas net gavo savo vardą kaip keturioliktasis mėnuo Majų kalendoriuje, Pacos kapuose Chiapas ir Actekų paveiksluose. Lingvistiniai įrodymai taip pat pabrėžia avokadų reikšmę: „Vien tai, kad augalas ar gyvūnas yra gamtoje – neužtenka, kad jį būtų galima pavadinti“, - rašo autoriai; „Būtina, kad visuomenė ar žmonių grupė pripažintų rūšies svarbą. “ Daugelis kultūrų taip ir padarė. Kultūrose jie buvo vadinami pagal jų reikšmę bendrijai. (2)

Autoriai dokumentuoja tris aplinkybes, kuriomis avokadas buvo „naudojamas kaip duoklė“, kurią vietiniai žmonės davė savo valdovams arba panaudojo kaip pinigus komerciniams sandoriams. Avokadai buvo naudojami kaip gyvūnų pašaras, vaistai nuo sutrūkimų ir netgi kaip antspaudai ant audinių. (2)

Na, o skonio atžvilgiu, pirmieji jų atradėjai atsiliepia apie juos labai panašiai: „Nuostabus skonis, pirmenantis sviestą. Švelnus ir malonus gomuriui.“

1526 metais pasirodė šis puikus avokadų aprašymas

“They are large trees, with broad leaves similar to those of the laurel, but larger and more green. They bear pears weighing a pound and even more, though some weigh less, and the color and shape is that of true pears, and the rind somewhat thicker, but softer, and in the center of the fruit is a seed like a peeled chestnut…and between this and the rind is the part which is eaten, which is abundant and is a paste similar to butter and of very good eating and of good taste, and such that those who have these fruits guard them and esteem them highly and the trees are wild as are the others which I have mentioned, for the chief gardener is God, and Indians apply no work whatever to them. These pears are excellent when eaten with cheese, and they are gathered before they are ripe and stored, and when treated thus they ripen perfectly for eating but after they have reached this stage they spoil quickly if allowed to stand.”(3)

Avokadas yra geras tiek baltymų, tiek angliavandenių, tiek riebalų bei nepakeičiamų riebalų šaltinis. Tai puikiai subalansuotas ”patiekalas” viename ingrediente. 100g avokado yra net 6,7 g maistinių skaidulų, maistinės skaidulos gerina virškinimą, žarnyno veiklą. Avokadas taip pat yra geras ir vitaminų bei mineralų šaltinis. Jame yra įvairių B grupės vitaminų (išskyrus B12),  vitamino A, C, K, E, mineralų: geležies, magnio, kalio, cinko, fosforo, vario, mangano. (4)

Avokadas puikiai tinka derinti su visais maisto produktais, net saldžiuose kokteiliuose ar desertuose. Tai yra vaisius, kuris puikiai ”atlieka” tiek vaisiaus tiek daržovės funkcijas.

Avokadų sezonas priklauso nuo to, kur jis auga, todėl varijuoja nuo rugpjūčio iki lapkričio.Geras pasirinkimas bus, jei įtrauksi šį vaisių į mitybą būtent vėlyvos vasaros metu ir visą rudenį. Sezono metu augantys vaisiai ir daržovės yra vertingiausi, nes jie užauga natūraliomis jų augimo sąlygomis.

Kūdikiams avokado į mitybą galima įtraukti jau supažindinant juos su vaisiais, puikiai tinka tyrelėse kartu su bananu. Tai labai maistingas vaisius, todėl tikrai verta vaikus supažindinti su juo kuo anksčiau, tam, kad jie įprastų jį vartoti kasdien, o ypač sezono metu.


100 g avokadų yra:

avocado.PNG