OsomToma DvelyteComment

12 žingsnių kelionė

OsomToma DvelyteComment
12 žingsnių kelionė

12 patiekalų ant šv. Kūčių stalo mus paruošia ateinantiems metams. Kiekvienas patiekalas neša savo žinią, savo palinkėjimą - stiprybę, sveikatą, vaisingumą, sėkmę ir t.t. Nuostabu, kad, nors vieną kartą metuose turime šią progą: sustoti, padėkoti už praėjusius metus, pakilimus ir nuosmukius, už viską, kas suformavo mus tokius, kokie esame šiandien. Esame visi kartu, dviese ar vieni, bet esame. Padėkojus už visus turtus, kurie nugula ant mūsų stalo, dideli ar maži, tačiau kiekvienas labai svarbus ir kiekvienas būtinai išragaujamas, prisimename tuos, kurie išėjo, bet visada gyvena mūsų širdyse. Tyla, ramybė ir susikaupimas įsigeria į sienas. Ačiū, už tai, kas buvo ir už tai, kas dar bus. Žmonėse labiausiai vertinu paprastumą ir tikrumą, todėl visiškai nenuostabu, kad galvojant apie juos ir gaminant, ant mano stalo sugulė taip pat paprasti patiekalai, išsaugantys ingrediento autentiškumą ir charakterį. Šį kartą namų sienos nusidažė Morten Harket balsu, o aš lėtu ritmu įplaukiau į padėkos kūrimą. Virtuvėje nebuvo dūzgesio ir grindys nespringo prieskoniais, viskas ramiai vienas po kito, susidėliojo į 12 žingsnių kelionę naujųjų metų link.

  1. Kokoso aliejuje kepti grybai su česnakais ir šviežiu rozmarinu. 

2. Citrusinių vaisių salotos su žiūpsneliu Himalajų druskos, baziliko lapeliais ir pistacijų riešutų pėdsakais.

3. Orkaitėje keptos morkos su kokoso aliejumi, smulkinta imbiero šaknimi ir česnakais, paskanintos kalendros lapeliais. 

4. Burokėlių, raudonųjų pupelių ir juodųjų sezamo sėklų kepsneliai. (receptas)

5. Dijon garstyčiose ir krienų tyrelėje marinuoti bei orkaitėje kepti briuselio kopūstai su graikiniais riešutais. (garstyčiose ir krienuose bent pusei valandos pamarinuokite nuplautus briuselio kopūstus ir tik tuomet kepkite orkaitėje, riešutais pagardinau tik išėmus ir orkaitės) 

6. Orkaitėje kepti topinambai su baltaisiais pipirais, skaninti svogūnų laiškais.(topinambus gerai nuploviau, išmasažavau nerafinuotu kokoso aliejumi, himalajų druska ir baltaisiais pipirais. Šmaukšt ir į orkaitę :) )

7. Pikantiškos morkų salotos su pasifloromis.(receptas)

8. Pikantiški baklažanai tamari padaže. (receptas)

9. Grybų kepsneliai.(receptas)

10. Kepta saldi bulvė su cinamonu ir ciberžole. (smulkintą saldžią bulvę išmasažavau kokoso aliejumi, ciberžolės, kalendros, cinamono prieskoniais ir žiūpsneliu himalajų druskos bei keliais lašeliais klevų sirupo. Viską šmaukšt į orkaitę)

11. Orkaitėje kepti burokėliai apelsinų sulčių ir vynuogių balzamiko acto padaže.(į gilią kepimo formą supyliau vieno apelsino sultis, pora šaukštų vynuogių balzamiko acto, žiūpsnelį himalajų druskos, sudėjau pjaustytus burokėlius ir šmaukšt į orkaitę)

12. Kokoso pieno pudingas su pasifloromis.(receptas)

Esu tikra, kad ant Jūsų šv. Kūčių stalo puikuosis ir kūčiukai, ir silkės patiekalai ir spanguolių kisielius, ir aguonų pienas, na, o jei, nors vienas iš šių super paprastų patiekalų taip pat pasirodys ant stalo - tapsiu viena labai laiminga dietistė.

Gražių Jums šventiškų akimirkų, gražios kelionės naujų metų link.