Toma DvelyteComment

Toma DvelyteComment
      Ši duonelė soti ir gausi maistinių skaidulų. Viso kepalėlio vienam žmogui užteks visai savaitei, jei ne ilgiau. Man patinka savijauta suvalgius riekę šios duonos. Nesijaučiu išsipūtusi ir užturbinta cukraus (kaip po eilinių miltų duonos). Ši duonelė tikrai verta pabandyti išsikepti ir, žinoma, paragauti. Jos receptą radau  čia  . Gamindama keičiau proporcijas ir kelis ingredientus. Kadangi neturiu svarstyklių, viską surašiau ml pagal matavimo indą.     Ingredientai   150 ml grikių (geriausia nekepintų)  150 ml sorų kruopų  200 ml saulėgrąžų sėklų  200 ml kapotų migdolų (sukapojau pati, kad jie būtų stambesni ir duonelė traškesnė)  600 ml avižų dribsnių (tų kietųjų, kur galima rasti už kelis centus)  50 ml ispaninio šalavijo sėklų (chia)  50 ml linų sėmėnų (neskaldytų, nemaltų)  50 ml kmynų  50 ml gysločio sėklų luobelių arba kitaip Psyllium Husk (būtina, nes bandžiau kepti be jų, tikėdamasi, kad užteks tik ale chia kiaušinio. A a, duona subyrėjo.)  Sauja džiovintų pomidorų  Keli šaukštai kokoso aliejaus  Jūros druska ir pipirai skoniui  Šaukštas medaus   Gaminimas   Orkaitę įkaitinkite iki 170 C. Į kepimo indą suberkite (platesnį) grikius, soras, saulėgrąžas, migdolus. Apkepkite, vis pamaišydami apie 10 min.   Tuo tarpu, lai šiltame vandenyje išbringsta džiovinti (smulkinti) pomidorai. Į dubenį sudėkite likusius ingredientus, be vandens, vandenį pilsime galiausiai.   Kruopas ir sėklas ištraukite iš orkaitės, jas sumaišykite su kokoso aliejumi, jis taip puikiai ištirps. Sudėkite šią masę į dubenį su likusiais ingredientais bei džiovintais pomidorais.   Užpilkite 450 ml šilto vandens. Viską rankomis gerai išmaišykite.   Į duonos kepimo formą (manoji buvo 1,5 l) įklokite kepimo popierių ir sukrėskite masę. Ją gerai suspauskite. Užpilkite šiek tiek vandens (galite naudoti tą, kuriame mirkėte pomidorus). Lai pailsi pusę valandėlės, tuomet vėl užpilkite šiek tiek vandens. Duonos viršus turi būti glitus, liečiant pirštais turite pajausti, kad visos sėklos tikrai sukibo viena su kita. Dar galite pusę valandėlės palaikyti ir jau tuomet pernešti į orkaitę.   Ją kepame 1 - 1,5 valandos, 200 C orkaitėje.   Iškepus, leiskime jai pravėsti prieš riekiant į riekutes. Skanaus.          

Ši duonelė soti ir gausi maistinių skaidulų. Viso kepalėlio vienam žmogui užteks visai savaitei, jei ne ilgiau. Man patinka savijauta suvalgius riekę šios duonos. Nesijaučiu išsipūtusi ir užturbinta cukraus (kaip po eilinių miltų duonos). Ši duonelė tikrai verta pabandyti išsikepti ir, žinoma, paragauti. Jos receptą radau čia . Gamindama keičiau proporcijas ir kelis ingredientus. Kadangi neturiu svarstyklių, viską surašiau ml pagal matavimo indą.

 

Ingredientai

  • 150 ml grikių (geriausia nekepintų)
  • 150 ml sorų kruopų
  • 200 ml saulėgrąžų sėklų
  • 200 ml kapotų migdolų (sukapojau pati, kad jie būtų stambesni ir duonelė traškesnė)
  • 600 ml avižų dribsnių (tų kietųjų, kur galima rasti už kelis centus)
  • 50 ml ispaninio šalavijo sėklų (chia)
  • 50 ml linų sėmėnų (neskaldytų, nemaltų)
  • 50 ml kmynų
  • 50 ml gysločio sėklų luobelių arba kitaip Psyllium Husk (būtina, nes bandžiau kepti be jų, tikėdamasi, kad užteks tik ale chia kiaušinio. A a, duona subyrėjo.)
  • Sauja džiovintų pomidorų
  • Keli šaukštai kokoso aliejaus
  • Jūros druska ir pipirai skoniui
  • Šaukštas medaus

Gaminimas

  • Orkaitę įkaitinkite iki 170 C. Į kepimo indą suberkite (platesnį) grikius, soras, saulėgrąžas, migdolus. Apkepkite, vis pamaišydami apie 10 min. 
  • Tuo tarpu, lai šiltame vandenyje išbringsta džiovinti (smulkinti) pomidorai. Į dubenį sudėkite likusius ingredientus, be vandens, vandenį pilsime galiausiai. 
  • Kruopas ir sėklas ištraukite iš orkaitės, jas sumaišykite su kokoso aliejumi, jis taip puikiai ištirps. Sudėkite šią masę į dubenį su likusiais ingredientais bei džiovintais pomidorais. 
  • Užpilkite 450 ml šilto vandens. Viską rankomis gerai išmaišykite. 
  • Į duonos kepimo formą (manoji buvo 1,5 l) įklokite kepimo popierių ir sukrėskite masę. Ją gerai suspauskite. Užpilkite šiek tiek vandens (galite naudoti tą, kuriame mirkėte pomidorus). Lai pailsi pusę valandėlės, tuomet vėl užpilkite šiek tiek vandens. Duonos viršus turi būti glitus, liečiant pirštais turite pajausti, kad visos sėklos tikrai sukibo viena su kita. Dar galite pusę valandėlės palaikyti ir jau tuomet pernešti į orkaitę. 
  • Ją kepame 1 - 1,5 valandos, 200 C orkaitėje. 
  • Iškepus, leiskime jai pravėsti prieš riekiant į riekutes. Skanaus.