#saudemgud

La Primavera @ALIVE

„So long as you have food in your mouth, you have solved all questions for the time being.“ – Franz Kafka

Esu stebėtoja, pirmiausiai valganti akimis, todėl kvietimas apsilankyti restorano ALIVE pavasario meniu pristatyme džiugino keletą dienų iki numatytos datos. Sekantys restorano paskyras socialiniuose tinkluose puikiai žino, jog čia dominuoja profesionalumas, tikslumas ir atidumas detalėms.

ALIVE virtuvės šefui Pauliui Janušui, trumpai pristačius pavasarinius vėjus restorane, o padavėjoms ant mūsų stalų atnešus pirmąsias lėkštes, išėjau pasivaikščioti po saulės nušviestą, neseniai sužaliavusį mišką. Išdėstymas lėkštėje – tobulas ir preciziškas. Grybų paštetas, gardintas trumais žavėjo intensyviu skoniu, kurį puikiai papildė kaparėlių, alyvuogių ir karnišonų tartaro „žemė“. Kur ne kur mėlynavo šilauogės, o gaivos suteikė micro žalėsiai. Aplodismentai už skonių dermę.

Grybų paštetas su trumais

Mūsų kelionėje miško atkarpa ribojosi su Daržovių sodu, kuriame dailiai išsirikiavusios lingavo mini morkytės, cukinijos, ridikėliai, o skoniui sustiprinti šefas pasikvietė marinuotų burokėlių gaują, viską barstė uogom ir džiovintų daržovių trupiniais.
Daržovių sode dominavo spalvos ir gaiva. Patiekalas žavėjo įdomiu tofu ir garstyčių padažu, kurį tikrai bandysiu pasigaminti pati.

Gaivus užkandis „Daržovių sodas“

Šiais metais pasaulio virtuvės mados viršūnėse įsitaisę rabarbarbarai. Ši puiki daržovė, taip, rabarbarai iš tikrųjų yra daržovės, tik, esame įpratę juos ruošti kaip vaisius, pasižymi maloniai rūgščiu skoniu, kurį Paulius įkinkė ruošdamas rabarbarų gazpacho, gardintą braškėmis. Pirmieji gurkšniai – maloni rūgštelė, ir mano fantazija jau eskizuoja jaukų, saulėtą, nedidelės ispaniškos gatvelės fragmentą.

Rabarbarų gazpacho su braškėmis

Tikriausiai kiekvienas mūsų turime patiekalų, kurių niekada nenorėtumėm išbraukti iš savo favoritų sąrašo. Vienas tokių manąjame – aštrios, rytietškos, kokosų pagrindu ruoštos sriubos. ALIVE Tom Kha pranoko mano lūkesčius – dažniausiai skonį matuoju „į gylį“. Kuo gilesnis skonis, tuo daugiau atspalvių jis turės. Sriuba aštri, bet ne per aštri. Maloniai šildanti. Marinuota tempė – įnoringas ingredientas, tačiau mėgstantys jį neliks abejingi šiai sriubai. Labai patiko.

Tom Kha su marinuota tempe ir grikių makaronais

Rūkytas portobelo grybas patiekiamas su bolivine balanda įdarytu luptos paprikos suktinuku -rekomenduotinas tradicinius skonius mėgstanties valgytojams. Grybo kepsnys pasirodė labai sultingas, o paprikos suktinukas sutirpo burnoje. Sakyčiau – augalinių pietų klasika.

Rūkytas portobelo grybas su bolivine balanda įdarytu luptos paprikos suktinuku

Vienas paskutiniųjų mus pasiekė įspūdingas, marinuotais pankoliais gardintas, tofu ir špinatais įdarytų ravioli derinys. Mano favoritas. Vienas esminių ir labiausiai vertinamų tobulos vakarienės elementų mano receptoriams yra malonią nuostabą keliantis skonis. Balto vyno padažu gardinti ravioliai akimirkai nusivedė pabraidyti Viduržemio jūros pakrante. Iki šiol negaliu suprasti kodėl, tačiau špinatų ir tofu įdaras kūrė lengvą užuominą į jūros gėrybes, o marinuoti pankoliai lėkštėje švietė ryškiau už pačią saulę. Būtent tokį įspūdį, praėjus kelioms dienoms po degustacijos, nešiojuosi kišenėje. Būtinai atvyksiu pakartoninei porcijai. Gal netgi dvigubai.

Špinatais ir tofu įdaryti ravioli su marinuotais pankoliais

ALIVE šiam pavasariui sukūrė kelis naujus desertus, vienas kurių, greičiausiai bus graibstomas lietingomis dienomis – purus, šildantis rabarbarų kepinys, gardintas mangų ledais bei kokosų padažu toms dienoms, kai įsisupus į jaukų megstinį skaitysite velniškai gerą knygą. O jeigu jūs, taip pat, kaip ir aš, būsite suvalgę dvigubą porciją raviolių, būtinai paragaukite lengvo, kaip debesis, šokoladinio putėsio su ličiais, špinatų (!) biskvitu ir aviečių ledais.

Šokolado rutulys su ličiais, špinatų biskvitu ir aviečių ledais

 

Rabarbarų pyragaitis su mangų ledais ir kokosų tyre

Po vakarienės, lėtu žingsniu žengiau centrinėmis Vilniaus gatvėmis. Kelionėje namo mane lydėjo tikras, tą vakarą išties atėjusio Pavasario aromatas.

Dar ilgai šypsojausi.

Linkėjimai,

Indrė

 

Print Friendly

Nori gauti naujausius įrašus?

Norint gauti naujausius įrašus bei naujienas, tereikia įrašyti savo e-paštą ir užsiregistruoti naujienlaiškiui.

Komentarų nėra.

Parašykite komentarą

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.