#saudemgud


Indrė Kazėnaitė ξ Valgiaraščio kompozitorė ir Maisto stilistė



Aš Indrė. Intuityvi valgytoja, estetė ir maisto kompozitorė.
Mano gyvenime labai daug spalvų. Smegenys kiekvienam daiktui, žodžiui ar raidei yra priskyrusios spalvą. Žodis „spalva“, beje, yra geltonas. Bet dabar ne apie tai.

Pabudusi ryte pirmiausiai galvoju, kokios spalvos maisto norėsiu. Žalia, raudona, violetinė. Kartais balta ar juoda. Visa tai man diktuoja perfekcionistas organizmas, tikriausiai į lentynas dėliodamas maistines medžiagas ir isteriškai klykdamas, jei neduokdie kuri nors lentyna atrodo apytuštė. Taip ir gyvenam, įsiklausydami vienas į kitą.

Gamindama maistą visada pirmiausiai atiduodu duoklę spalvoms ir jų deriniams, nes būtent čia prasideda patiekalo sėkmė. Kitas, lėkštės turiniui nenusileidžiantis komponentas – estetika. Valgymas man yra ritualas, mažytė šventė, kuriai visada turiu skirti maksimaliai dėmesio ir laiko. Taip, kaip ir drabužius, pagal nuotaiką aš renkuosi indus. Būna, lėkštė gal ir graži, bet joje maistas tiesiog liūdi. Tenka ieškoti kito indo arba valgyti nuo medinės lentelės. Įvairiai pasitaiko.

Gyvenime stengiuosi nebūti susirietusia rankiotoja – einu išdidžiai išsitiesusi, kartais kojos susipina, tada griūnu, bet visada žvalgausi plačiai atvėrusi akis ir širdį. Turbūt dėl šios priežasties šiandien šypsausi Jums iš nom nom’o, kurio kambariuose verdu, čirškinu, konstruoju, žaidžiu su skoniais ir spalvomis.

Jei nutarsite komponuoti savo meniu kartu su manimi, tereiks tik susisiekti e-paštu indre@nomnom.lt ir būtinai sukursime tai, ką varvančiais žandais valgys mūsų akys!


Deimantė Rapalytė ξ Mitybos specialistė ir Homeopatė



Esu Deimantė Rapalytė, homeopatė ir gydomosios mitybos specialistė, padedanti žmonėms atrasti sveikatą bei geresnę savijautą per maistą ir holistinės medicinos principus. Baigusi homeopatines studijas, supratau, kad vien gerdamas „žirniukus“, nepasveiksi. Žmogaus sveikatai svarbu viskas – maistas, oras, aplinka bei emocijos, kurių jis yra apsuptas. Taip patraukiau toliau – studijuoti natūropatinės mitybos paslapčių. Ir tada viskas tapo aišku, kad maistas yra pagrindinis kuras, vežantis mus pirmyn arba negailestingai stabdantis. Dažnai žmonės galvoja, kad norint turėti grąžų kūną ar gerą sveikatą, reikia normuoti maistą, valgyti tik tam tikrus produktus ar dar kitaip alinti save. Mes, mitybos specialistai, stengiamės duoti tik patį geriausią maistą, kuris maitintų ir gydytų jūsų organizmą bei pašalintų esamus negalavimus.

Duosiu pavyzdį, dažnai žmonės kreipiasi norėdami numesti nereikalingą svorį ir tikisi sulaukti griežto mitybos plano, kuris padės susigrąžinti norimas formas. Tačiau aš viršsvorį matau kaip rezultatą – sveikatos sutrikimą, emocinį valgymą ar hormonų disbalansą. Taip pradedu šalinti ne viršsvorį, bet priežastį, kas sukelia jį.

Mano paslaugos:

Vaikų ir suaugusiųjų konsultacijos, natūralus imuniteto stiprinimas, individualūs mitybos planai, gydomoji mityba, organizmą valančios programos, emocinio valgymo Bacho žiedų terapija.

Išsilavinimas:

2012 m. Middlesex University London – The Centre for Homeopathic Education – Homeopatijos Mokslo Bakalauras;

2012m. The Bach Flower Educational Foundation London – Bacho žiedų terapija I lygis;

2014 m. College of Naturopathic Medicine – Nutritional Therapist – Gydomosios Mitybos Terapeutė.

Su manimi gali susisiekti el.paštu deimante@nomnom.lt. Rekomenduoju konsultacijai skirti apie valandą laiko, per kurią papasakosi savo mitybos įpročius, kamuojamas ligas, sveikatos istoriją ir gyvenimo būdą. Tuomet sudarysiu tau tinkamą maitinimosi planą-rekomendacijas. Visada rekomenduoju kartoti konsultacijas kas mėnesį, kol pasieksime norimą rezultatą.


Monika Timaitytė ξ Virtuvės šefė



Esu Monika, virtuvės šefė, kulinarė, virėja – kaip pavadinsi, taip nepagadinsi.

Dar besimokydama mokykloje, pradėjau savo kulinarines keliones, dirbdama padavėja Vilniaus senamiesčio restoranuose ir vyninėse. Dirbdama sukaupiau didelį žinių bagažą apie kavą, vynus, jų derinimą su maistu ir bendravimą su klientais. Tada supratau jog mano vieta yra būtent restoranų versle.

Vėliau, jau baigus mokyklą sekė darbas virtuvėje, kur įgijau nepamainomų žinių apie viduržemio, rytų, europos bei vegetarinę virtuves.

Dirbdama Lietuvoje supratau, kad čia siūlomų žinių man negana, profesinės mokyklos netraukė, o įvairūs trumpalaikiai kursai pasirodė nerimti. Daug nesvarsčiusi susikroviau lagaminus ir išvykau į Londoną, kur įstojau į vieną garsiausių kulinarijos mokyklų pasaulyje – Le Cordon Bleu. Atsivėrusios galimybės bei praktika su profesianaliais virtuvės meistrais iš Michelin žvaigždutėmis vertinamų restoranų, įvairiose pasaulio šalyse mane tik dar labiau įtraukė į kulinarijos pasaulio sūkurį. Ten supratau, kad kulinarijoje nėra limitų, galva ir peilis yra geriausi tavo draugai ir kiekviena diena yra tarsi fizinis bei psichologinis išbandymas. Džiaugiuosi itin sėkmingai baigusi mokslus, tačiau jų eigoje susidūriau su įvairiomis sveikatos, miego problemomis, ėmiau ieškoti išeities ir taip į mano gyvenimą atėjo augalinė mityba.

Baigusi mokslus Londone, vis labiau ėmiau domėtis įvairiomis alternatyvios mitybos pakraipomis kaip raw, vaisiavalgystė, raw till 4 bei kt. Siekiau geriau suprasti sveikos mitybos paslaptis ir troškau perkelti tai į profesionalią virtuvę, todėl išvykau į Tailandą, kur įstojau į garsaus Amerikiečių šefo Matthew Kenney, augalinės mitybos akademiją. Fermentacijos, džiovinimai, augalinių sūrių gamyba, visa tai ir dar daugiau papildė ir praplėtė mano žinių bagažą bei įrodė, kad augalinės mitybos patiekalai tinka ir itin aukšto lygio restoranams.

Vos grįžusi gavau pasiūlymą dirbti Taline, legendiniame augalinio maisto restorane ‘V’ , kur turėjau galimybę iš vidaus pamatyti sėkmingiausio veganinio restorano baltijos šalyse virtuvę.

Dabar gyvenu Vilniuje ir esu varoma tikslo populiarinti augalinę mitybą ir įrodyti, kad augalinis maistas gali būti ne tik sveikas, bet ir įdomus, gurmaniškas bei patiektas profesionaliai. Čia dalinuosi savo sukurtais receptais. Mane rasite ir mano įkurtame tinklapyje plantbasedchef.lt.


Toma Dvelytė ξ nomnom.lt autorė



Aš Toma. 2008 metais, baigusi dietetikos studijas išvykau į Norvegiją. Ten viskas prasidėjo darbu nešiojant dėžes ir rikiuojant salotas, vaisių ir daržovių skyriuje, vienoje iš didesnių Norvegijos maisto prekių parduotuvių. Net šypsausi dabar, kad baigusi mokslus, pirmiausia turėjau išmokti kaip klientams pateikti vaisius ir daržoves, kad jie, visų pirma, norėtų jas pirkti ir valgyti.

Vėliau dirbau su privačiais klientais bei kursų vadove svorio metimo centre Easy Life (Drammen). Ir tuomet jau mokėmės kaip suvalgyti daugiau daržovių. Dar vėliau – buvau patarėja mitybos klausimais Norvegijos Maisto Saugos Departamente (Oslo). Taip pat gaminau maistą ir pristatydavau jį tiesiai žmonėms į rankas. Į mano profesinį bagažą susikrovė visko po daug ir po truputį, ir labai įdomiai.

Magistrantūros studijos Oslo Universitete supažindino mane su sveikatos psichologija, lyčių vaidmenimis visuomenės sveikatos fenomenuose, kaip galia bei žinios yra naudojamos gydymo bei sveikatos puoselėjimo sektoriuose. Net kaip šis tekstas turi tam tikros galios. Kaip kiekvienas žodis, kurį ištariame, lekia garso greičiu, gali mus išgydyti arba atvirkščiai – sugniuždyti. Kaip mintys ir net tyla turi įtakos sveikatai. Draugai, šeima, darbas, net greta namų esanti maisto prekių parduotuvė. Viskas yra iš detalių sudaryta visuma, tas burbuliukas, kuriame gyvename. Todėl norint būti sveikiems, neužteks tik išgerti vitamino C ar apibėgti du ratus aplink parką, prireiks sutvarkyti ir visą gyvenimo sandarą. Ar bent..pasistengti tai padaryti.

Dabar. Rašau, ragauju ir gyvenu. Lėtai. Juntant kiekvieną skonį.

Štai taip ir gimė nomnom’as. Čia ne tik nom nom patiekalai, kurie skatina į savo mitybą įtraukti kuo daugiau daržovių, vaisių, sėklų, riešutų, bet ir visos kitos detalės, kurios man atrodo svarbios mūsų gyvenimo sandaroje. Knygų rekomendacijos, įsiskverbusios į įrašus, kelionės, akimirkos, žmonės, kurie yra šalia ir veda pirmyn.

Tikiuosi Jums čia gera. Būkite sveiki ♥

Print Friendly, PDF & Email
Komentarų nėra.

Parašykite komentarą